Ανακύκλωση ΑΕΚΚ στην Ρόδο: Συνέντευξη Β. Καλοπήτα στην τηλεόραση Κόσμος
Συνέντευξη Βάιου Καλοπήτα στη Τηλεόραση Κόσμος και τη Δημοσιογράφο Νεκταρία Μπίλλη, Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
Στην εκπομπή της Νεκταρίας Μπίλλη και την τηλεόραση Κόσμος εμφανίστηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ο Βάιος Καλοπήτας προκειμένου να μιλήσει για το νέο εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Ρόδου, την δραστηριοποίηση της Δωδεκανησιακής Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.
Για ακόμη μια φορά εξέθεσε το σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που υφίσταται στο νησί της Ρόδου με τους τόνους αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις να καταλήγουν σε αυτοσχέδιες χωματερές με κίνδυνο για ανθρώπινες περιουσίες και ζωές.
Η φύση εκδικείται. Και ενέργειες που στόχο έχουν την προστασία του φυσικού τοπίου και την βελτίωση του οικοσυστήματος έχουν διπλό κέρδος. Συμβάλλουν τόσο στην ανάκαμψη της οικονομίας όσο και στην μακροημέρευση των πολιτών. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η παράδοση ενός καλύτερου κόσμου στις επόμενες γενιές.
Η Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση προσδοκά στην συνεργασία φορέων, επαγγελματιών, πολιτών και οργανώσεων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ΑΕΚΚ.
- Όσον αφορά τη λειτουργία της Δωδεκανησιακής Ανακύκλωσης. Είστε ιδρυτής αυτής της εταιρείας. Δώστε μας μερικά αναφορικά στοιχεία για το τι σημαίνει αυτή η εταιρεία και γιατί ιδρύθηκε.
Η ΠΑΝΔΗΜΊΑ
Καταρχάς να πούμε ότι ενώ η Πανδημία υφίσταται, οι κατασκευές και οι οικοδομικές εργασίες συνεχίζουν κανονικά. Η εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, (ΑΕΚΚ), αλλά και άλλες οικοδομικές εργασίες, είναι πλέον μονόδρομος. Τα ΑΕΚΚ είναι από τα πιο ογκώδη απόβλητα και καλύπτουν περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής αποβλήτων στην χώρα μας.
Η χώρα μας είχε στόχο βάσει της πράσινης συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή στο τέλος του 2020 να ανακυκλώνει το 70% των στερεών αποβλήτων, το ποσοστό ανακύκλωσης στο τέλος του έτους δεν ξεπέρασε το 10%. Την ίδια στιγμή στο νησί της Ρόδου το ποσοστό ανακύκλωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκεται κοντά στο 0%! Παράγονται ετησίως πάνω από 100 χιλιάδες τόνοι οι οποίοι καταλήγουν στους χώρους που δεν πρέπει.
Αυτό βέβαια έχει το εξής αποτέλεσμα: Στο νησί της Ρόδου υφίσταται ένα υπερμέγεθες περιβαλλοντικό ζήτημα. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη ΑΕΚΚ, σε αυτοσχέδιους και παράνομους χώρους ελλείψει μιας οργανωμένης δομής εναλλακτικής διαχείρισης, έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή.
Ουσιαστικά η μη διαχείριση των ΑΕΚΚ ευθύνεται για μπαζωμένα ποτάμια και τις πλημμύρες που έχουν στερήσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κατά τις μεγάλες βροχοπτώσεις του παρελθόντος.
- Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως εσείς φτιάξατε μια δομή ώστε να βάλετε τέλος στο διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα που υφίσταται στην περιοχή μας με ολόκληρα βουνά από μπάζα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορους χώρους. Πώς ακριβώς θα το κάνετε αυτό;
Θα το κάνουμε παρακολουθώντας αυτά τα απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν όλα ανακυκλώσιμα και μπορούν να επιστραφούν στην οικονομία των νησιών. Η ΔΑΝΑΕΚΚ είναι η δομή η αλλιώς το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) που παρακολουθεί την νόμιμη διαδρομή των στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, στο νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά.
Η δομή μας συνεργάζεται με μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με εργολήπτες δημοσίων έργων, με παραγωγούς, μεταφορείς και διαχειριστές ΑΕΚΚ.
Προς το παρόν στο νησί της Ρόδου παρουσιάζεται μία μόνο μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, ωστόσο πολύ σύντομα το δίκτυο συνεργαζόμενων μονάδων θα καλύψει όλο το νησί. Υπάρχει ήδη συμφωνία για τη Νότια Ρόδο κι έπειτα θα ακολουθήσουν και άλλες μονάδες.
Κεντρικός της στόχος είναι ο έλεγχος και η παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων σε δρόμους, χωράφια, δασικές εκτάσεις και ρέματα όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει στο νησί μας. Εξάλλου πολλές φορές εσείς οι ίδιοι έχετε αναφερθεί και καυτηριάσει το γεγονός των παράνομων χωματερών που βρίσκονται διάσπαρτες ανά το νησί, αποτελώντας εστίες υγειονομικής μόλυνσης αλλά και αιτίες πυρκαγιάς μέσα στα δάση.
Επίσης, οφείλει να υποστηρίζει δημόσιους φορείς και οργανισμούς, ιδιαίτερα τις Περιφέρειες και τους Δήμους για την πρόληψη παραγωγής, την ορθή διαχείριση. Βέβαια όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται υπό τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπου τους παραδίδουμε απολογισμούς με τα αποτελέσματα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ. Όπως σας είπα, η Ρόδος έχει πάνω από 100.000 τόνους παραγωγής ετησίως, που θα μπορούσαν να επιστραφούν στην οικονομία της Ρόδου, αλλά δεν γίνεται.
- Ουσιαστικά με τη νέα δομή που δημιουργήσατε, βοηθάτε στη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας; Και πώς η κυκλική οικονομία σχετίζεται με τη προστασία του περιβάλλοντος;
Εναλλακτική διαχείριση σημαίνει αυτό ακριβώς, ξεφεύγουμε από την γραμμική διαχείριση του προϊόντος το οποίο θα καταλήξει όταν μας είναι άχρηστο, να απορριφθεί να μετατραπεί δηλαδή σε σκουπίδι και κάνουμε κάτι ενναλακτικό να το ανακτούμε , να το επιστρέψουμε κυκλικά στην οικονομία αντί να ενταφιαστεί σε έναν χώρο ταφής απορριμμάτων.
Η ανακύκλωση ΑΕΚΚ έχει ως κύριο στόχο την ανάκτηση. Όλα αυτά τα υλικά, μπορούν να επιστρέψουν στην αγορά, ως υλικά με πολύ καλές προδιαγραφές, για χρήση σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα. Τα οφέλη από την κυκλική αυτή διαδικασία για τον άνθρωπο και την βιωσιμότητα του νησιού μας είναι τεράστια.
- Επί του πρακτέου, αν κάποιος έχει ένα σπίτι και θέλει να το κατεδαφίσει ή να το ανακαινίσει, ποια είναι η νέα διαδικασία και πως εμπλέκεται η Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση;
Η λειτουργία του φορέα μας δεν εμπλέκεται μόνο στη κατεδάφιση ή την ανακαίνιση αλλά γενικά σε οποιαδήποτε οικοδομική εργασία. Τα βήματα είναι απλά: Ο παραγωγός – ο πολίτης, μαζί με την άδεια της οικοδομικής εργασίας θα πρέπει να έχει ένα σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων (ΣΔΑ) που να συνοδεύεται από μια σύμβαση για την εναλλακτική διαχείριση. Για την άδεια και τη σύνταξη του ΣΔΑ φροντίζει ο μηχανικός.
Έπειτα θα πρέπει να έρθει σε επικοινωνία με μία εταιρεία συλλογής – μεταφοράς των ΑΕΚΚ ώστε να προμηθευτεί έναν κατάλληλο κάδο (skip) για τη συλλογή των αποβλήτων που θα προκύψουν.
Ο μεταφορέας τα πηγαίνει στην μονάδα ανάκτησης ΑΕΚΚ, η μονάδα τα παραλαμβάνει, εκδίδει βεβαίωση παραλαβής στον πολίτη αφού τα ζυγίσει και τα κατηγοριοποιήσει και η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Μετά αναλαμβάνει η ΔΑΝΑΕΚΚ και η μονάδα ανάκτησης.
Καλό είναι επίσης, να προσέχουμε και να ζητάμε από την εταιρεία που θα μεταφέρει τα απόβλητά μας, να μας επιβεβαιώσει ότι είναι εγγεγραμμένη στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων.
Αυτή η διαδικασία ισχύει όχι μόνο για τα ιδιωτικά έργα αλλά και για τα δημόσια έργα.
- Είπατε ότι την άδεια και το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων φροντίζει ο μηχανικός. Στην περίπτωση, όμως, που ο παραγωγός δεν φροντίζει για την διαχείριση των αποβλήτων του, τι προβλέπεται;
Πρώτα από όλα η υποχρέωση πηγάζει από το Σύνταγμα που προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επίσης, υπάρχει υποχρέωση από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και την αρχή που απορρέει από αυτήν, ο «ρυπαίνων πληρώνει»
Όταν λοιπόν ασκείτε δραστηριότητα κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από αυτήν και είναι μάλιστα αυστηρές αφού προβλέπεται από φυλάκιση ενός έτους ή και χρηματική ποινή.
- Ποιο είναι το κόστος για την ανακύκλωση των αποβλήτων;
Ένας κάδος (skip) μεικτού αποβλήτου κατασκευών και κατεδαφίσεων κοστίζει για ανακύκλωση κατά μέσο όρο περίπου 13 ευρώ ανά τόνο αποβλήτου προ ΦΠΑ. Το πιο φθηνό είναι 3 ευρώ ανά τόνο και μπορεί να φθάσει τα 24 ευρώ.
Γενικότερα όσο καθαρότερο είναι το απόβλητο, τόσο φθηνότερο είναι γιατί ανακυκλώνεται ευκολότερα. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι πως το κόστος από τις καταστροφές που έχουν δημιουργηθεί το επωμιζόμαστε όλοι. Διότι σήμερα ο πολίτης πληρώνει εταιρείες να διαχειριστούν το απόβλητό του και δεν έχει γνώση τι γίνεται αυτό το απόβλητο. Άρα θα πρέπει τα χρήματά του να πιάνουν τόπο ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία να καταλήγουν δηλαδή σε αδειοδοτημένες μονάδες αποβλήτων και όχι στο κοντινότερο ρέμα, όπως συνήθως συμβαίνει.
Τις παραπάνω ενέργειες, η Ρόδος τις έχει επωμιστεί με τον χειρότερο τρόπο. Στην ανατολική Ρόδο περιουσίες καταστρέφονται κάθε χειμώνα ενώ στη δυτική, η πραγματικότητα είναι σκληρότερη όπου συμπολίτες μας έχασαν την ζωή τους από την ανεξέλεγκτη ορμή των χειμάρρων. Συνεπώς, το κόστος που απαιτείται για τη νόμιμη διαχείρισή τους, είναι πολύ πιο μικρό από τις ολέθριες συνέπειες της παράνομης διαχείρισης. Το θέμα δεν είναι να φτιάξουμε γέφυρες για να αποφύγουμε τις πλημμύρες. Όσες γέφυρες και αν φτιάξουμε το πρόβλημα δεν θα λυθεί αν δεν γίνεται ορθή διαχείριση των αποβλήτων, η φύση εκδικείται.
- Κ. Καλοπήτα μάθαμε πως υπογράψατε μνημόνιο συνεργασίας για την εναλλακτική διαχείριση με τον όμιλο Εσπερια Γκρουπ μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;
Ο όμιλος «Esperia Group» είναι ουσιαστικά ο πρώτος Ξενοδοχειακός Όμιλος στην Ρόδο ο οποίος δεσμεύτηκε για εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων του. Ανοίγει το δρόμο των συνεργασιών με τη Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση, εκπληρώνοντας την υποχρέωση όλων μας όχι μόνο έναντι του νόμου αλλά κυρίως των επόμενων γενιών, για ένα καθαρότερο περιβάλλον, ένα οικολογικό τουριστικό προϊόν και μία πράσινη Ρόδο.
Για τη Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση αποτελεί προνόμιο η συνεργασία με εταιρείες όπως η «Esperia Group» που εμπράκτως αποδεικνύουν την αγάπη τους για τη Ρόδο συμμετέχοντας σε ανάλογες πρωτοβουλίες και θέλουμε το παράδειγμα αυτό θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες, ιδιώτες αλλά και σύσσωμη η κοινωνία της Ρόδου.
Αυτός είναι ο τρόπος να λάμψει ξανά η Ρόδος μας, για αυτό Θέλω να κλείσω με αυτό Η ανακύκλωση, είναι υπόθεση όλων μας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία πολιτών, φορέων και υπηρεσιών, θα καταφέρουμε να μπει φρένο στην κακοποίηση του περιβάλλοντος.