Υπάρχει λύση στις ανεξέλεγκτες χωματερές αποβλήτων, Ανακύκλωση ΑΕΚΚ στην Ρόδο

Συνέντευξη του ιδρυτή της Δωδεκανησιακής Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ για τη λειτουργία της στο νησί της Ρόδου.

Στην εκπομπή της Νεκταρίας Μπίλλη και την τηλεόραση Κόσμος εμφανίστηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, ο Βάιος Καλοπήτας προκειμένου να μιλήσει για το νέο εγχείρημα που λαμβάνει χώρα στο νησί της Ρόδου, την δραστηριοποίηση της Δωδεκανησιακής Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ.

Για ακόμη μια φορά εξέθεσε το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που υφίσταται στο νησί της Ρόδου με τους τόνους αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις να καταλήγουν σε αυτοσχέδιες χωματερές με κίνδυνο για ανθρώπινες περιουσίες και ζωές. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η χώρα μας είχε στόχο βάσει της πράσινης συμφωνίας για την Κλιματική Αλλαγή στο τέλος του 2020 να ανακυκλώνει το 70% των στερεών αποβλήτων, το ποσοστό ανακύκλωσης στο τέλος του έτους δεν ξεπέρασε το 10%. Την ίδια στιγμή στο νησί της Ρόδου το ποσοστό ανακύκλωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκεται κοντά στο 0%! Παράγονται ετησίως πάνω από 100 χιλιάδες τόνοι οι οποίοι καταλήγουν στους χώρους που δεν πρέπει. Αυτό βέβαια έχει το εξής αποτέλεσμα: Στο νησί της Ρόδου υφίσταται ένα υπερμέγεθες περιβαλλοντικό ζήτημα. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη ΑΕΚΚ, σε αυτοσχέδιους και παράνομους χώρους ελλείψει μιας οργανωμένης δομής εναλλακτικής διαχείρισης, έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση του φυσικού τοπίου και την ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Ουσιαστικά η μη διαχείριση των ΑΕΚΚ ευθύνεται για μπαζωμένα ποτάμια και τις πλημμύρες που έχουν στερήσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες κατά τις μεγάλες βροχοπτώσεις του παρελθόντος.»

Για τη διαδικασία ανακύκλωσης ανέφερε πως η εμπλοκή της ΔΑΝΑΕΚΚ γίνεται «…παρακολουθώντας τα απόβλητα τα οποία είναι σχεδόν όλα ανακυκλώσιμα και μπορούν να επιστραφούν στην οικονομία των νησιών. Η ΔΑΝΑΕΚΚ είναι η δομή η αλλιώς το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) που παρακολουθεί την νόμιμη διαδρομή των στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές, κατεδαφίσεις, στο νησί της Ρόδου αλλά και στα υπόλοιπα νησιά. Η δομή μας συνεργάζεται με μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με εργολήπτες δημοσίων έργων, με παραγωγούς, μεταφορείς και διαχειριστές ΑΕΚΚ.…

Κεντρικός της στόχος είναι ο έλεγχος και η παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων σε δρόμους, χωράφια, δασικές εκτάσεις και ρέματα όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει στο νησί μας. Εξάλλου πολλές φορές εσείς οι ίδιοι έχετε αναφερθεί και καυτηριάσει το γεγονός των παράνομων χωματερών που βρίσκονται διάσπαρτες ανά το νησί, αποτελώντας εστίες υγειονομικής μόλυνσης αλλά και αιτίες πυρκαγιάς μέσα στα δάση.»

Η φύση εκδικείται. Και ενέργειες που στόχο έχουν την προστασία του φυσικού τοπίου και την βελτίωση του οικοσυστήματος έχουν διπλό κέρδος. Συμβάλλουν τόσο στην ανάκαμψη της οικονομίας όσο και στην μακροημέρευση των πολιτών. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η παράδοση ενός καλύτερου κόσμου στις επόμενες γενιές.

Η Δωδεκανησιακή Ανακύκλωση προσδοκά στην συνεργασία φορέων, επαγγελματιών, πολιτών και οργανώσεων με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ΑΕΚΚ.

Δείτε όλη την συνέντευξη εδώ

Similar Posts

Leave a Reply